V N. Polianke sa uskutoční unikátna rekonštrukcia bojov z čias 1. sv. vojny

10.07.2012 Bardejov

Nižná Polianka 10. júla (TASR) - V obci Nižná Polianka, okres Bardejov, sa stretne počas nadchádzajúceho víkendu vyše 100 členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Čiech, Poľska, Ruskej federácie a Ukrajiny. V rámci podujatia s názvom Karpaty 1914 - 1915 priblížia verejnosti prostredníctvom autentickej rekonštrukcie boje z čias 1. svetovej vojny. Účastníci sobotňajšej (14.7) akcie sa môžu tešiť aj na viacero výstav s vojenskou tematikou či ochutnávku najlepších jedál niekdajšej poľnej kuchyne.
"Rozhodli sme sa verejnosti priblížiť udalosti z čias 1. svetovej vojny na severovýchode Slovenska. Scenár moderovanej ukážky bojov z tohto obdobia sme spracovali na základe autentických spomienok účastníkov karpatského frontu. V Nižnej Polianke teda nebudeme od 13.00 h predvádzať vymyslenú, ale reálnu situáciu z jari 1915, ktorá sa na spomínanom fronte odohrala," uviedol pre TASR Martin Drobňák, predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy, ktorý je hlavným organizátorom víkendového podujatia.
Desiatky členov klubov vojenskej histórie sa v rámci ukážky bojov predstavia pred zrakmi návštevníkov s autentickým vojenským výstrojom a výzbrojou. Okrem tradičných uniforiem zástupcov ruskej či rakúsko-uhorskej armády to budú napríklad pušky Werndl 1867/71, ale aj repliky ťažkého guľometu Schwarzlose. Počas celého dňa bude verejnosti sprístupnený zároveň dobový tábor vojsk, výstava exponátov svidníckeho Vojenského historického múzea a prezentačný stánok Ozbrojených síl SR.
Súčasťou pripravovanej akcie, ktorej program odštartuje v Nižnej Polianke už o 9.00 h, budú aj panelové a fotografické výstavy o bojoch na karpatskom fronte i vojenských cintorínoch, ktoré získali v posledných rokoch prácou dobrovoľníkov nový šat. Stánok internetového projektu regionálnych dejín bude podľa Drobňákových slov vybavený z praktického dôvodu počítačom a skenerom. "Je určený pre ľudí, ktorí sa s nami chcú podeliť o svoje historické dokumenty či fotografie z obdobia 1. svetovej vojny."
Zároveň doplnil, že k atrakciám podujatia bude patriť okrem spomínanej ukážky určite aj netradičná súťaž vo varení najlepšieho jedla vojenskej kuchyne, do ktorej sa zapoja domáci a zahraniční členovia klubov vojenskej histórie. "Každá z armád mala kedysi špecifickú kuchyňu, do ktorej nepatril iba tradičný guľáš," ozrejmil predseda KVH Beskydy s tým, že zo súťažných pokrmov môže po ich vyhodnotení následne ochutnať aj verejnosť.
Klub vojenskej histórie Beskydy chce prostredníctvom skúseností zozbieraných počas akcie v Nižnej Polianke pripraviť pôdu pre podobné akcie v budúcnosti. "Ide o akúsi generálku pred veľkými podujatiami, ktoré pripravujeme na 100. výročie udalostí 1. svetovej vojny v roku 2014 a 2015. Plánujeme ich zorganizovať na východe Slovenska na miestach veľkých bojísk a to napríklad pri Stebníku v okrese Bardejov alebo pri obci Výrava v okrese Medzilaborce," uzavrel Drobňák.
 
 
 

Vyberte región